lunes, 31 de julio de 2017

Enric C Ricart y la Fiesta Mayor de Vilanova y La Geltrú. Auca de 1919

La Fiesta Mayor de Vilanova y la Geltrú, originaria del Siglo XVIII en honor a la patrona de la ciudad, la Virgen de las Nieves, se inicia con la presentación del programa y cartel a principios de julio y finaliza el 6 de agosto.
Las calles y plazas de la ciudad se llenan de los tradicionales bailes populares y de actividades para todas las edades durante estos días, siendo el día 5 de agosto y su vigilia los días más tradicionales de la Fiesta.

Auca de la Festa Major de Vilanova (1919) De Enric C Ricart con los 48 grabados al boj y pareados en el texto.
Medidas 45cm X 32 cm
Es la obra más significativa  de la primera etapa del autor como grabador.
En cada recuadro hay un pareado.
Historia de este auca que cita Ferran Sanz Lou en : FONTS D’INSPIRACIÓ D’ALGUNS DETALLS DE GRAVATS D’EN RICART

Aquesta Auca tan tradicional, tan popular, tan nostra, tan poc sospitosa de
vel·leïtats polítiques, topà, l'any 28, amb la Dictadura de Primo de Rivera.

Ricart deixà constància del fet a les Kodaks. Així, el 27 de desembre de 1928, escrigué:

"El director d'un Almanac de Catalunya em va demanar l'auca, boixos, per a tornar-los a publicar. Li dic que l'auca meva ja no Ricart deixà constància del fet a les Kodaks. Així, el 27 de desembre de 1928, escrigué: Versió original. fa cap gràcia i ni menys publicada així en les pàgines d'una revista. Que sí. Està bé. Li recomano vigilin no s'extraviin els 48 bocins de fusta i que hi ha un tornet. Ahir vaig rebre la capsa amb el fustam i un exemplar de l'Almanac de Catalunya. I un paperet que diu: «Sr. Enric C. Ricart. Benvolgut Sr. i amic. Us retorno l'auca i moltes gràcies. Trobareu substituit el boix núm. 3 per un gravat a la ploma que tinguerem de fer per mor de la bandera del campanar. el boix l'estem cercant a l'impremta. Ja sabeu el que passa sempre. Crec, però, que sortirà. De totes maneres, en el cas desgraciat de que així no fos, estic disposat a indemnitzar-vos, si voleu. I em sap molt greu... etc., signatura i ¡bones festes!». Tingueren de substituir el boix núm 3 per un gravat a la ploma, és gros! perquè en el dibuix que representa la tronada a dalt del campanar hi ha issada una bandera catalana que potser no fa un centimetre quadrat. Ara ha sortit amb la bandera blanca. I que som dolents els catalans!!! A més de modificar el redolí de Els segadors (els pescadors, diu ara), cosa que ja haviem convingut, han variat aquell que diu És el senyor pendonista- Diputat regionalista, per aquest altre de És el senyor pendonista - persona sempre ben vista. Sense comentaris."
Antigua cerámica dedicada y pintada con la imagen de Enric C Ricart con el traje de  diablo como participante en los "Correfocs y balls "de la Fiesta Mayor de Vilanova i la Geltrú. En1947 los trajes fueron diseñados y pintados, así como la cabeza de "La Mulassa" y el primer "Drac", por Enric C Ricart cuando, junto con otros miembros del Foment, recuperaron la fiesta del "Ball de diables de Vilanova"

Enmarcada por Casa Mila de Vilanova.
Medidas 7.5 X 7.5cm


2 comentarios:

  1. Hola Anna. Gracies per compartir aquests Auca, valiosa i bonica i més si esta feta per un familiar teu.
    Jo vareig estar veranejan el mes de juliol del any 1973, amb el meu fill gran que tenia 2 anys i mig i el meu marit, en una planta baixa al devan del mar.
    Petons

    ResponderEliminar
  2. Estimada Anna, els teus escrits són sempre interessants, escrius amb el cor que ho tens cada dia més gran i és un plaer compartir aquestes entrades amb la generositat que ho fas. Només puc donar-te les gracias

    ResponderEliminar

SI TE INTERESA VENDOVENDO
Antigüedades, dibujos, grabados, acuarelas, óleos de firma (Cabanyes, Enric C Ricart), papeles antiguos, libros antiguos,objetos de colección, artículos de plata, de cristal, de marfil, de bronce ... expuestos en este enlace:

EN VENTA AQUÍ
o
PINTEREST

PERFIL DE GOOGLE

ponte en contacto conmigo en los siguientes enlaces

annajorba@telefonica.net